Τι συμβολίζει το πέταγμα του χαρταετού; Thisisus.gr

Τι συμβολίζει το πέταγμα του χαρταετού; Thisisus.gr

Kάθε Καθαρά Δευτέρα ο ουρανός γεμίζει με πολύχρωμους, μικρούς μεγάλους, χαρταετούς. Άλλοι προτιμούν να τον κατασκευάζουν οι ίδιοι, άλλοι αγοράζουν, μα το αποτέλεσμα παραμένει ίδιο και σταθερό σε κάθε επιτυχημένο “πέταγμα” χαρταετού: ένα χαμόγελο ζωγραφισμένο στα πρόσωπα μικρών και μεγάλων.

Ας μάθουμε λοιπόν τι συμβολίζει.

Ο χαρταετός έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα. Τον 4ο  αιώνα  π.Χ., ο  μαθηματικός  και  αρχιμηχανικός  Αρχύτας  (440-360 π.Χ.), από  τον  Τάραντα  της  Νότιας  Ιταλίας, καλός  φίλος  του  Πλάτωνα  και  οπαδός  του  Πυθαγόρα, χρησιμοποίησε  στην  αεροδυναμική  του  τον  χαρταετό  και  λέγεται  ότι  ήταν  ο  εφευρέτης  του.

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Και το 1752, ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, διαπίστωσε με την βοήθεια ενός αετού, τον ηλεκτρισμό της ατμόσφαιρας και έφτιαξε το αλεξικέραυνο.

Επίσης οι χαρταετοί ήταν κομμάτι της πίστης των λαών της ανατολής. Οι λαοί αυτοί στόλιζαν τους χαρταετούς με ευχές και επιθυμίες, και πετώντας τους τις έστελναν όσο πιο κοντά μπορούσαν στο θεό.

Η καθαρά Δευτέρα κατά την Ορθόδοξη εκκλησία είναι η μέρα που ο άνθρωπος καθαρίζεται ψυχικά και σωματικά και προετοιμάζεται για την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής. Μια πιθανή εξήγηση για το πέταγμα του χαρταετού είναι ότι συμβολίζει την ανάγκη του ανθρώπου για εξύψωση πνευματική και ψυχική.

Όποιος κι αν είναι ο πραγματικός συμβολισμός του, το βέβαιο είναι ότι προσφέρει χαρά και διασκέδαση σε μικρούς και μεγάλους.

Αμόλα Καλούμπα λοιπόν! Και όσοι αναρωτιέστε τι σημαίνει κι αυτή η φράση; Προέρχεται από το πέταγμα του χαρταετού και χρησιμοποιείται ως προτρεπτικό συνέχισης. Σημαίνει άσε τα πράγματα να κυλήσουν κι επίσης μην μένεις στάσιμος, προχώρα.

About Author