Το άγχος της μητρότητας -Thisisus.gr

Το άγχος της μητρότητας -Thisisus.gr

Το άγχος της μητρότητας ξεκίνησε τη στιγμή που έμαθες ότι είσαι έγκυος… Με το που συνειδητοποίησες πως μέσα σου κουβαλάς ακόμα μια καρδούλα και πρέπει για τους επόμενους 9 μήνες να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό μπας και μεγαλώσει σωστά αυτό το παιδάκι, χωρίς νεύρα και γκρίνια. Μπορείς;

Το άγχος σε μηνιαία βάση είναι: “Μεγαλώνει σωστά γιατρέ μου; Είναι όλα καλά;”.

Έπειτα, φτάνει η γέννα και το άγχος μεγαλώνει: “Τώρα τι κάνουμε και πώς το κάνουμε”.

Το μόνιμο άγχος – της μετά γέννας εποχής – μεταλλάσσεται όσο μεγαλώνει το παιδί:

  • Έβαλα σωστά την πάνα;
  • Γιατί δεν τρώει το παιδί; Μήπως φταίω σε κάτι εγώ;

Αγαπημένη μάνα θέλω να ξέρεις πως σε νιώθω στο πετσί μου και θέλω να σου πω οτι το μόνο πράμα που μπορείς να κάνεις όλες εκείνες τις φορές που θες να πάρεις φόρα και να καρφώσεις το κεφάλι σου στον τοίχο, ή νιώθεις να σε πνίγει το άγχος, οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις, είναι να πάρεις δυο τρείς βαθιές ανάσες. Ναι. Το λέω πολύ σοβαρά. Κλείσε τα μάτια και μέτρα μέχρι το δέκα. Σκέψου ότι εκεί έξω είναι κι άλλες πολλές μανούλες που σαν και εσένα παλεύουν κάθε μέρα για το καλύτερο. Το δικό τους και των παιδιών τους. Άντε και του σπιτιού τους.

Και πού ‘σαι, ένα πράγμα θέλω μόνο να θυμάσαι οτι εσύ κάνεις το καλύτερο που μπορείς για όλους σας! Είσαι μια μικρή καθημερινή ηρωίδα! Για το γέλιο που προσφέρεις, το φαγητό που μαγειρεύεις, τη φροντίδα των παιδιών /του σπιτιού/ του συζύγου/των φίλων/των γονιών, τον επαγγελματισμό που σε διακρίνει, για όλα τα μικρά και για όλα τα μεγάλα. Γιατί παλεύεις και προσπαθείς καθημερινά.

Αν και το άγχος της μητρότητας δε λέει να τελείωσει ποτέ, θα σου γίνει βίωμα και θα μάθεις να ζεις μαζί του. Σιγά σιγά. Και που ‘σαι, χαμογέλα πιο συχνά, όλα γίνονται ευκολότερα έτσι! Ναι, αλήθεια στο λέω.

Με αγάπη πάντα και παντού,

Μαρίνα

Περισσότερα βιωματικά άρθρα θα δείτε από την ομάδα του thisisus εδώ και απο γονείς που μας τίμησαν με τις εξομολογήσεις τους εδώ

About Author