«Το βράδυ Κοιμόμαστε Όλοι!» Ένα βιβλίο για τον βραδινό αποθηλασμό και τις βραδινές αφυπνίσεις -Thisisus.gr

«Το βράδυ Κοιμόμαστε Όλοι!» Ένα βιβλίο για τον βραδινό αποθηλασμό και τις βραδινές αφυπνίσεις -Thisisus.gr

Το βράδυ Κοιμόμαστε Όλοι! της Μαρίνας Πλούμπη
Τίτλος: Το βράδυ Κοιμόμαστε Όλοι!
Συγγραφέας: Μαρίνα Πλούμπη
Εικονογράφηση: Ειρήνη Θάνου
Εκδόσεις: Sweet Serentirities

*Το βιβλίο θα το βρείτε εδώ.

Ένα παιδικό βιβλίο για τον βραδινό αποθηλασμό! Μόνο; Όχι μόνο! Ένα βιβλίο για τον βραδινό αποθηλασμό αλλά και για τα παιδιά που ξυπνούν τη νύχτα για παιχνίδι και αγκαλιά! Ένα ξεχωριστό βιβλίο με διπλή ανάγνωση, που θα βοηθήσει τα παιδιά με τρυφερότητα και θα συγκινήσει τους γονείς!

Το πρώτο βιβλίο στην Ελλάδα που μιλάει για το βραδινό αποθηλασμό και τις βραδινές αφυπνίσεις. Επίσης το πρώτο βιβλίο στην Ελλάδα που έχει διπλή ανάγνωση.

Καθώς, μέσα στη νύχτα δεν ξυπνούν μόνο τα παιδιά εκείνα που θέλουν να θηλάσουν, μα κι αυτά που αναζητούν το παιχνίδι ή την αγκαλιά. Γι’ αυτό το λόγο το βιβλίο διαβάζεται με δύο τρόπους. Στη ροή της αφήγησης θα βρείτε ασημένια πεφταστέρια που σας “οδηγούν” στις λέξεις εκείνες που αντικαθιστούν το κείμενο που αναφέρεται στον βραδινό αποθηλασμό.

Ιστορία

Οι γονείς ετοιμάζουν τη βραδινή ρουτίνα του παιδιού! Η μαμά ετοιμάζει ένα ζεστό μπάνιο με καραβάκια και μπουρμπουλήθρες. Στη συνέχεια, έρχονται τα πιτζαμάκια και φυσικά η αγαπημένη βραδινή συνήθεια μικρών και μεγάλων! Το βραδινό διάβασμα στην αγκαλιά της μαμάς (ή του μπαμπά)!

Μπανάκι κάνω, πιτζαμάκια φορώ, παραμύθι χαζεύω,την αγκαλιά της μαμάς γυρεύω.Όμως τη νύχτα όταν ξυπνώ,το γάλα το δικό της αναζητώ.Τότε που όλα κοιμούνται και με μια φωνή διηγούνται«Το βράδυ όλα κοιμούνται μην το ξεχνάςτο πρωί γάλα ξανά της μαμάς».Η πολυθρόνα συμφωνεί,ο καναπές ροχαλίζει,το καγκουρό μες τον ύπνο του σιγομουρμουρίζει.Εγώ πάλι δεν είμαι σίγουρος γι’ αυτό,μα κάποιος με πείθει στο κρεβάτι ξανά να χωθώ…Μάλλον το Ζ που κοιμάται κρυμμένο στο φωτιστικό.

Ένα παραμύθι που αναφέρεται στο βραδινό αποθηλασμό. Ίσως το πιο δύσκολο βήμα του αποθηλασμού ενός παιδιού, μια και τις περισσότερες φορές, αν όχι όλες, ο θηλασμός συνδέεται με τη γλυκιά ευτυχία που μεταφέρει το παιδί από την αγκαλιά της μητέρας στην αγκαλιά του Μορφέα.


Καθώς όμως μέσα στη νύχτα δεν ξυπνούν μόνο τα παιδιά εκείνα που θέλουν να θηλάσουν, μα και αυτά που αναζητούν το παιχνίδι ή την αγκαλιά, το παραμύθι αυτό διαβάζεται με δύο τρόπους. Στη ροή της αφήγησης θα βρείτε πεφταστέρια που σας «οδηγούν» στις λέξεις εκείνες που αντικαθιστούν το κείμενο που αναφέρεται στον αποθηλασμό.
Ένα παραμύθι λοιπόν με διπλή ανάγνωση!

Έπειτα το παιδί κοιτά έξω από το παράθυρο και διαπιστώνει πως ήρθε το βράδυ. Ώρα για ύπνο λοιπόν.

«Όλοι κοιμούνται όταν βγει το φεγγαράκι, ακόμα και της μαμάς το γαλατάκι»

Ο βραδινός ύπνος ξεκινάει και η οικογένεια πέφτει για ύπνο. Ώσπου, έρχεται η ώρα της βραδινής αφύπνισης.

«Όλοι κοιμούνται, βλέπουν όνειρα γλυκά,το πρωί γάλα της μαμάς ξανά»

Τότε είναι που θα ξυπνήσει ο μπαμπάς και θα προσπαθήσει να βάλει το παιδί για ύπνο. Αφού περάσουν οι δυο τους λίγη ώρα στο σαλόνι (εδώ παρατηρούμε στις μικρές, υπέροχες λεπτομέρειες του βιβλίου, πως όλα στο σαλόνι κοιμούνται… η λάμπα, το μαξιλάρι κτλ) ο μπαμπάς θα βάλει για ύπνο το παιδί στο κρεβάτι του.

Και ναι το βράδυ πέρασε ομαλά και η καινούργια μέρα βρήκε τη μαμά αγκαλιά με το μωρό της. Η ώρα του θηλασμού ήρθε!

Σημειώστε πως η εικόνα δείχνει τη μητέρα αγκαλιά με το παιδί, χωρίς να θηλάζει, γιατί είπαμε πως το παραμύθι αυτό δεν αναφέρεται μόνο στα παιδιά εκείνα που θηλάζουν και ξυπνούν το βράδυ, αλλά και σε εκείνα που απλά ξυπνούν για να παίξουν. 

Κρυμμένα Σ’αγαπάω!

Μέσα στο βιβλίο βρίσκονται κρυμμένα δύο Σ’αγαπάω! Ζωγραφισμένα με αχνά γράμματα! Το ένα το λέει η μαμά όταν κοιμούνται και το άλλο ο μπαμπάς στο βουβό σαλόνι. Βάλτε τα παιδιά από την αρχή του βιβλίου να τα αναζητήσουν! Μια Υπέροχη αφορμή να τους πούμε Σ’αγαπώ Ξανά και Ξανά!

Γιατί θα αγαπήσετε το «Το βράδυ Κοιμόμαστε Όλοι»

Οι μικρές ή και όχι τόσο μικρές λεπτομέρειες είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά. Και καμιά φορά ασυναίσθητα προκαλούν εντυπώσεις και συναισθήματα! Να λοιπόν τι παρατηρούμε μέσα στο βιβλίο, που μέσα από δευτερεύοντα στοιχεία μας δίνει μεγάλα μαθήματα.

Ρουτίνα του ύπνου 

«Το βράδυ Κοιμόμαστε Όλοι!» είναι ένα βιβλίο καληνύχτας και προετοιμασίας για τον βραδινό ύπνο. Ένα βιβλίο που μας δείχνει με ενσυναίσθηση και στοργή τη φροντίδα των γονιών , που οδηγούν σε ένα ήρεμο και γαλήνιο ύπνο.

Την αποσύνδεση του θηλασμού από τον ύπνο

Κύριο στοιχείο του βιβλίου είναι ο βραδινός αποθηλασμός. Ίσως το πιο δύσκολο βήμα του αποθηλασμού ενός παιδιού, μια και τις περισσότερες φορές, αν όχι όλες, ο θηλασμός συνδέεται με τη γλυκιά ευτυχία που μεταφέρει το παιδί από την αγκαλιά της μητέρας στην αγκαλιά του Μορφέα. Εδώ λοιπόν γίνεται μια προσπάθεια αποσύνδεσης του θηλασμού από τον ύπνο και ως μέρους της ρουτίνας του ύπνου. Καθώς και σύνδεσης του ύπνου με το βράδυ.

Ο ενεργός ρόλος του πατέρα στις βραδινές αφυπνίσεις 

Ένα βιβλίο που λειτουργεί με ενσυναίσθηση, δεν θα μπορούσε να αφήσει απ’ έξω έναν από τους δύο γονείς. Εδώ παρατηρούμε έντονα τον ενεργό ρόλο του μπαμπά στις βραδινές αφυπνίσεις του παιδιού. Ενός σύγχρονου μπαμπά, που είναι έτσι ακριβώς όπως του αρμόζει. Είναι εκείνος, που με αγάπη, θα σηκωθεί και θα προσπαθήσει να βάλει το παιδί για ύπνο! Από τα πιο όμορφα σημεία του βιβλίου!

Συγκοίμηση και μετάβαση στο κρεβάτι του παιδιού

Εδώ θα βρούμε μια λεπτομέρεια που εμείς οι γονείς μπορεί να μην παρατηρήσουμε. Τα παιδιά όμως το ανακαλύπτουν και φυσικά του δίνουν τη σημασία που του αξίζει! Παρατηρούμε πως ενώ το βιβλίο υποστηρίζει τη συγκοίμηση, μιας και ξεκινάει με την εικόνα όλης της οικογένειας να κοιμάται παρέα στο κρεβάτι, στη συνέχεια ο μπαμπάς μεταφέρει το παιδί στο δικό του χώρο. Συνήθως συμβαίνει το αντίθετο, το παιδί κοιμάται στο κρεβάτι του και έπειτα ξυπνάει και πηγαίνει στο κρεβάτι των γονιών όπου κοιμάται μέχρι το πρωί.  Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε σε βιβλίο  έμμεσα να γίνεται το ανάποδο και Ναι, τα παιδιά το καταλαβαίνουν! Πόσο όμορφη είναι η συγκοίμηση! Αλλά και πόσο όμορφο να έχει το παιδί το δικό του χώρο!

Σεβασμός στην προσωπικότητα του παιδιού 

«Το βράδυ Κοιμόμαστε Όλοι!» είναι ένα παιδικό βιβλίο που λειτουργεί με σεβασμό απέναντι στο παιδί και την οικογένεια. Χωρίς ίχνος διδακτισμού, αντιμετωπίζει ένα μείζον θέμα με μια προσέγγιση γεμάτη στοργή και ενσυναίσθηση.

Η στήριξη και το ΜΑΖΙ που συνδέει την οικογένεια 

Εδώ δεν είναι μικρές λεπτομέρειες που παρατηρούμε, αλλά μεγάλα και ισχυρά μηνύματα που τα έχουν ανάγκη όλες οι οικογένειες. Παρακολουθούμε μια οικογένεια να συμμετέχει εξίσου στην ανατροφή του παιδιού και με την ίδια φροντίδα.

Το μοντεσσοριανό υλικό 

Αγαπάμε τη μέθοδο Μοντεσσόρι, αγαπάμε τα υλικά και τη θεωρία της. Οπότε ήταν αδύνατον να μην παρατηρήσουμε και να μην μας ενθουσιάσει η εικονογράφηση του βιβλίου. Στο παιδικό δωμάτιο θα βρείτε ένα Μοντεσσοριανό παιδικό κρεβάτι και μια Μοντεσσοριανή βιβλιοθήκη! Λατρεύουμε αυτές τις λεπτομέρειες!

Προσέγγιση με κύριο γνώμονα την ενσυναίσθηση 

Ειπώθηκε αρκετές φορές και παραπάνω αλλά η ενσυναίσθηση είναι από τις πιο σημαντικές δεξιότητες που μπορούμε και πρέπει να καλλιεργήσουμε στα παιδιά μας. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να το κάνουμε αυτό, από το δικό μας παράδειγμα!

Συναισθηματική ασφάλεια

Όλο το βιβλίο είναι γραμμένο με σεβασμό και αγάπη! Είναι γραμμένο με ενσυναίσθηση και με γνώμονα τις ανάγκες του παιδιού! Είναι γραμμένο αλλά και εικονπογραφημένο με στόχο τη συναισθηματική ασφάλεια των παιδιών σε θέματα μείζονος σημασίας, όπως είναι ο βραδινός αποθηλασμός και οι βραδινές αφυπνίσεις!

Γαλήνη Ηρεμία Διασκέδαση

Και Ναι, όλα αυτά μπορούμε να τα βάλουμε μαζί! «Το βράδυ Κοιμόμαστε Όλοι» είναι ένα βιβλίο που από την πρώτη κιόλας εικόνα και από τις πρώτες κιόλας λέξεις, μας δίνει την αίσθηση της ηρεμίας και της γαλήνης! Ό,τι ακριβώς χρειάζονται τα παιδιά πριν τον βραδινό τους ύπνο! Όμως είναι και ένα παιδικό βιβλίο που αποδεδειγμένα διασκεδάζει τα παιδιά μιας και η παιχνιδιάρικη εικονογράφηση δεν περνάει ποτέ απαρατήρητη από τους μικρούς αναγνώστες ή ακροατές!

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Δείτε εδώ το site της Μαρίνας Πλούμπη

Η Μαρίνα Πλούμπη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε τουριστικές επιχειρήσεις και δούλεψε σε μεγάλα τουριστικά γραφεία της Αθήνας ως τουριστικός πράκτορας με ειδίκευση στα συνέδρια. Μια μετακόμιση στο εξωτερικό ήταν το έναυσμα για να αλλάξει πορεία και να ακολουθήσει το πάθος της, τη συγγραφή. Ξαναμπήκε στις φοιτητικές αίθουσες για να σπουδάσει Λογοτεχνική Γραφή, με κάποια από τα κείμενά της να διακρίνονται σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και άλλα να εκδίδονται σε συλλογικά έργα.

Το 2021 δημιούργησε τον εκδοτικό οίκο με το όνομα Sweet Serendipities. «Η τελευταία γουλίτσα» είναι το πρώτο παιδικό βιβλίο της αλλά και το πρώτο στην Ελλάδα με θέμα τον αποθηλασμό των νηπίων. (Πρώτη έκδοση Νοέμβριος 2021) Έπειτα, τον Ιούνιο του 2022 ακολούθησε το δεύτερο παιδικό βιβλίο της με τίτλο «Το βράδυ κοιμόμαστε όλοι!»  έχοντας ως θέμα το βραδινό αποθηλασμό και τις βραδινές αφυπνίσεις. Το Μάρτιο του 2023 κυκλοφορεί το τρίτο της παιδικό βιβλίο με θέμα την κυκλοφοριακή αγωγή και την οδική ασφάλεια και τίτλο “Ο Λευτέρης πάει βόλτα, Ζώνη, Κράνος Φύγαμε!”.

Είναι μέλος του Society of Children’s Book Writers and Illustrators (SCBWI), στο Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και στον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού Νεανικού Βιβλίου. Είναι coordinator για το Ελληνικό Τμήμα στο Multicultural Children’s Book Day (MCBD) και εκπροσωπεί την Ελλάδα ως Ambassador στο Read to me Day-Australia. Συμμετέχει επίσης σε συναντήσεις ως ενεργό μέλος -σε τοπικούς και μη- συλλόγους υποστήριξης του θηλασμού και αρθρογραφεί στο ηλεκτρονικό οικογενειακό περιοδικό Familives.

Είναι δημιουργός της Δράσης φιλαναγνωσίας «Ελλάδα, Μονοπάτια Αφήγησης» η οποία είναι υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και απευθύνεται  σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Αφορά τη διαδραστική αφήγηση δια ζώσης ή online, ελληνικών παιδικών βιβλίων στα παιδιά της ακριτικής Ελλάδας και στα Ελληνόπουλα της διασποράς.

About Author