Τοκετός εν μέσω πανδημίας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε – Thisisus.gr

Τοκετός εν μέσω πανδημίας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε – Thisisus.gr

Ο τοκετός συχνά αγχώνει πολλές μέλλουσες μαμάδες, όσο καλά προετοιμασμένες και αν είναι. Ωστόσο, πολλά νέα ερωτήματα γεννιούνται σχετικά με τον τοκετό εν μέσω πανδημίας.

Ας δούμε λοιπόν παρακάτω τι πρέπει να γνωρίζετε για τα πρωτόκολλα ασφαλείας που τηρούνται στα μαιευτήρια αυτή την περίοδο.

Αν φτάσετε στο μαιευτήριο με αυτόματη έναρξη τοκετού, δηλαδή απρόοπτα:

Θα υποβληθείτε -εσείς και ο συνοδός σας- σε μοριακό τεστ Covid και μέχρι να ληφθεί το αποτέλεσμα θα μεταφερθείτε σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα τοκετού, απομονωμένη από άλλα άτομα, τηρώντας πάντα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (μάσκα κτλ).

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Εφόσον τα αποτελέσματα των τεστ είναι αρνητικά, μεταφέρεστε μαζί με το νεογέννητο στο δωμάτιό σας.

Αν υπάρξει θετικό τεστ, μεταφέρεστε σε δημόσιο νοσοκομείο αναφοράς και λαμβάνετε σχετικές οδηγίες, τόσο εσείς όσο και το περιβάλλον σας.

Αν πρόκειται να γεννήσετε -για κάποιο ιατρικό λόγο- προγραμματισμένα:

Μερικές ώρες πριν την προγραμματισμένη εισαγωγή σας στο μαιευτήριο θα υποβληθείτε σε μοριακό τεστ Covid, τόσο εσείς όσο και ο συνοδός σας.

Με το αρνητικό αποτέλεσμα των τεστ σας, θα πραγματοποιηθεί η εισαγωγή σας στο μαιευτήριο επιλογής σας.

Σε θετικό αποτέλεσμα, η εισαγωγή σας θα πραγματοποιηθεί σε εφημερεύον δημόσιο μαιευτήριο αναφοράς, κατόπιν σχετικής επικοινωνίας σας με τον ΕΟΔΥ.

Φυσικά σχετικές οδηγίες θα λάβουν από τον ΕΟΔΥ και τα άτομα που θεωρούνται “στενές επαφές” σας, όπως συμβαίνει για κάθε θετικό κρούσμα.

Kατά την παραμονή σας στο μαιευτήριο δεν μπορείτε να δέχεστε επισκεπτήριο. Μπορεί να βρίσκεται μαζί σας σταθερά μόνο ο συνοδός σας (αν δεν υπάρχει σύζυγος/ σύντροφος, επιλέγετε κάποιο άλλο άτομο), στον οποίο θα επιτρέπεται η είσοδος και η μετακίνηση στο μαιευτήριο μόνο με την επίδειξη ειδικής κάρτας που εκδίδεται μετά την έκδοση του αρνητικού αποτελέσματος του τεστ Covid. 

Τις ημέρες που θα βρίσκεστε στο μαιευτήριο, θα πρέπει να αισθάνεστε ασφαλής, καθώς τηρούνται αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, τόσο από το ιατρικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό, όσο και από τις υπόλοιπες λεχώνες και τους συνοδούς τους, ενώ και rooming-in υφίσταται κανονικά. 

Θυμηθείτε στη βαλίτσα μαιευτηρίου να προσθέσετε χειρουργικές μάσκες μιας χρήσης και αντισηπτικά μαντηλάκια χεριών και μην ξεχνάτε να τα χρησιμοποιείτε όποτε απαιτείται.

Πηγή

About Author