Πως ήταν αλήθεια ο τοκετός σου;
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονα το φαινόμενο της επιλόχειας κατάθλιψης, της θλίψης στην λεχώνα… Πολλοί πετάνε ένα “φταίνε οι ορμόνες” και πολλές φορές το θέμα τελειώνει εκεί. Αλήθεια όμως, όντως τελειώνει εκεί; Πως νιώθει η νέα μαμά, τι αισθάνεται και τι βιώνει; Και κυρίως πως το βιώνει και γιατί; Μήπως όλα όσα ζει οφείλονται τελικά στην εμπειρία της όσον αφορά το τοκετό; Αυτά κι άλλα πολλά καιρός να τα δούμε απο άλλη ματιά και να τα ερευνήσουμε περαιτέρω.
Η κυρία Καλλιόπη Κρεμαστιώτη (Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια με ερευνητικό πεδίο την περιγεννητική ψυχολογία) διεξάγει μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα που αφορά τους τραυματικούς τοκετούς στην Ελλάδα και τη σύνδεση τους με τη Μετά Τραυματική Διαταραχή.
Αν λοιπόν έχεις γεννήσει τους τελευταίους μήνες και θέλεις να μοιραστείς την εμπειρία σου τότε μπορείς να λάβεις μέρος στην έρευνα πατώντας εδώ
Η κοινοποίηση της κυρίας Κρεμαστιώτη στο Facebook:
“Την έρευνα αυτή και το κοπιαστικό ψυχικό και πνευματικό έργο της δημιουργίας της, την αφιερώνω με πολλή συγκίνηση και αγάπη στην κόρη μου, με την ελπίδα να μην ξαναγεννηθεί ποτέ καμία κόρη, κανένας γιος αλλά και καμία μητέρα μέσα σε ένα περιβάλλον μοναξιάς, τρόμου και βίας.
Μου πήρε 41 εβδομάδες και 7 ώρες για να την συναντήσω για πρώτη φορά αλλά 4 περίπου χρόνια μετά για να νιώσω ότι αυτός ο κύκλος του τραύματος κλείνει και κάπως έτσι να ξανασυναντηθούμε στο φως.
Η παρακάτω πιλοτική ακαδημαϊκή έρευνα ψάχνει γυναίκες από 18-45 ετών που γέννησαν στην Ελλάδα τους τελευταίους 12 μήνες και θα προσπαθήσει να αναδείξει το ζήτημα των τραυματικών τοκετών στην Ελλάδα και την σύνδεση τους με την Μετά Τραυματική Διαταραχή καθώς ολοένα και περισσότερες γυναίκες αναφέρουν το έλλειμμα ψυχικής και ιατρικής φροντίδας στο συγκεκριμένο ζήτημα με άμεσες επιδράσεις στην ψυχική και σωματική υγεία στη λοχεία, στην μητρική τους λειτουργία, στην οικογενειακή, συντροφική και κοινωνική τους ζωή.
Μπορείτε να προωθήσετε την ηλεκτρονική φόρμα του ερωτηματολογίου ή να την συμπληρώσετε αν ανήκετε στα κριτήρια συμμετοχής.
Ελπίζω τα αποτελέσματα της να ανοίξουν ένα νέο ερευνητικό και κοινωνικό διάλογο για το τι σημαίνει για την κοινωνία μας και για την συναισθηματική ζωή της χώρας μας να έρχονται στον κόσμο τα παιδιά μας μέσα από το φόβο.
Είμαι εδώ για όποιον/όποια χρειάζεται οποιαδήποτε πληροφορία.
Σας ευχαριστώ από καρδιάς.”