Τσίμπημα τσούχτρας: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε – Thisisus.gr

Τσίμπημα τσούχτρας: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε – Thisisus.gr

Το τσίμπημα τσούχτρας είναι κάτι που συνηθίζεται στη χώρα μας το καλοκαίρι. Τι πρέπει όμως να κάνετε ξέρετε; Ο παιδίατρος, Κωνσταντίνος Στοκίδης, μας ενημερώνει μέσα από το Kidcare και σας μεταφέρουμε τις συμβουλές του.

Αν σας τσιμπήσει τσούχτρα …

ΒΗΜΑ 1: Ξεπλύνετε τα πλοκάμια με θαλασσινό νερό και ΠΟΤΕ με φρέσκο νερό.

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

ΒΗΜΑ 2: Αφαιρέστε τα πλοκάμια που παραμένουν στο δέρμα (προσοχή: μη χρησιμοποιείτε γυμνά χέρια).

ΒΗΜΑ 3:Αναμίξετε μαγειρική σόδα με θαλασσινό νερό (σε αναλογία 50%-50%) και επαλείψτε την περιοχή του τσιμπήματος για αρκετά λεπτά. Ξεπλύνετε ακολούθως με θαλασσινό νερό.

ΒΗΜΑ 4: Για τη μείωση του πόνου βυθίστε την περιοχή του τσιμπήματος σε χλιαρό νερό, θερμοκρασίας 42-45C  για τουλάχιστον 30 λεπτά ή μέχρι την υποχώρηση του πόνου.

ΒΗΜΑ 5: Έχετε υπόψιν ότι είναι δυνατό να απαιτηθεί χρήση αντισταμινικού  ή κορτιζονούχου αλοιφής. Επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας.

ΒΗΜΑ 6: Σε περιπτώσεις συστηματικών συμπτωμάτων (πρήξιμο στο πρόσωπο, βραχνάδα, βήχα) είναι πιθανό να χρειαστεί νοσοκομειακή αντιμετώπιση.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Συγκεκριμένα και ΜΟΝΟ για τα είδη: Carybdea marsupialis ή Chrysaora hyssopscella (δείτε την φωτογραφία που ακολουθεί) αντί για το βήμα 3, βυθίστε την περιοχή του τσιμπήματος σε ξύδι για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα.

Carybdea marsupialis ή Chrysaora hyssopscella
About Author