Το πόσο αγαπάμε τα τσουρέκια το καταλάβατε! Γι αυτό και δοκιμάζουμε διάφορες συνταγές και σας παρουσιάζουμε αυτές που αγαπήσαμε περισσότερο. Τέτοια συνταγή είναι και τα “Τσουρέκια χωρίς ζύμωμα της Ελπίδας Χαραλαμπίδου“.
Δε θα σας καθυστερήσουμε άλλο, πάμε για τα υλικά!
Θα χρειαστείτε:
1200 γρ περίπου αλεύρι (η Ελπίδα λέει αλεύρι Κούλα, εμείς βάλαμε αλεύρι για τσουρέκια)
4 αυγά
400 γρ ζάχαρη
500 ml γάλα
¼ κ.γ αλάτι
185 γρ βούτυρο
1 ½ φακελάκι ξηρή μαγιά ή 50 γρ. νωπή μαγιά
ξύσμα από ένα πορτοκάλι και ένα λεμόνι (αν δεν έχετε ξύσμα,μπορείτε να βάλετε 2 κ.σ μαρμελάδα πορτοκάλι)
1 κ.γ μαχλέπι
1 κ.γ κακουλέ
Υλικά για την επάλειψη
1 κρόκο αυγού
2 κ.σ νερό
αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι
λίγο καλαμποκέλαιο για το μπολ, τα χέρια μας και τον πάγκο.
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζετε το αλεύρι την μαγιά τα μυρωδικά και το αφήνετε στην άκρη.
Βάζετε σε μια κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη και το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύετε να λιώσει το βούτυρο, ΠΡΟΣΟΧΗ να μην κάψει το γάλα να είναι χλιαρό. Κατεβάζετε από την φωτιά και προσθέτετε το αλάτι και τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα. Χτυπάτε με το σύρμα η με ένα πιρούνι να ενωθούν τα υλικά. Προσθέτετε το γάλα λίγο λίγο στο αλεύρι και απλά ανακατεύετε με μια μαρίζ.
Το ζυμάρι ξεκολλάει από το μπολ αλλά κολλάει δεν είναι σφιχτό. Το σκεπάζετε και το αφήνετε περίπου 2 ώρες να φουσκώσει. Μετά από 2 ώρες η ζύμη έχει γίνει διπλάσια-τριπλάσια.
Με μια μαρίζ (σπάτουλα σιλικόνης) απλά διπλώνετε το ζυμάρι μέσα στο μπολ (5-6 φορές ξεφουσκώνει), κλείνετε το μπολ και το βάζετε στο ψυγείο (αλείφετε το μπολ και πάνω από το ζυμάρι με λίγο καλαμποκέλαιο). Την επόμενη μέρα βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο, την χωρίζετε και την πλάθετε.
Η ζύμη είναι εύπλαστη και μυρωδάτη, πλάθεται εύκολα. Λαδώνετε τα χέρια σας και τον πάγκο με λίγο καλαμποκέλαιο και βάζετε τη ζύμη. Την κόβετε σε ίσα κομμάτια και την πλέκετε πλεξούδα με 2 ή 3 κομμάτια ή στρόγγυλες πλεξούδες, ότι σχέδιο σας αρέσει.
Τα σκεπάζετε και αφήνετε 50 λεπτά να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις ή στους 160 βαθμούς, αν ψήσετε στον αέρα.
Αλείφετε τα τσουρέκια με τον κρόκο του αυγού και το νερό και πασπαλίζετε με αμύγδαλα ή σουσάμι για περίπου 30 λεπτά.
Δοκιμάστε αυτά τα τσουρέκια χωρίς ζύμωμα και θα μας θυμηθείτε!