Ένα video animation που εξηγεί στα παιδιά τι γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου -Thisisus.gr

Ένα video animation που εξηγεί στα παιδιά τι γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου -Thisisus.gr

Είναι αξημέρωτα της Δευτέρας της 28ης Οκτωβρίου 1940, όταν ένας επίμονος ήχος από σειρήνες μεταφέρει την είδηση του πολέμου, που είχε αρχίσει ουσιαστικά 2,5 μήνες πριν, στις 15 Αυγούστου, με τη βύθιση του ευδρόμου «Ελλη».

Η Επέτειος του «ΟΧΙ» μνημονεύει την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που επιδόθηκε από τον Ιταλό πρέσβη Εμανουέλε Γκράτσι στον Ιωάννη Μεταξά την 28η Οκτωβρίου του 1940.

Συνέπεια της άρνησης αυτής ήταν η είσοδος της Χώρας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940. Η ημερομηνία αυτή καθιερώθηκε να εορτάζεται στην Ελλάδα και την Κύπρο κάθε χρόνο ως επίσημη εθνική εορτή και αργία.

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα της 28 Οκτωβρίου του 1940 η τότε Ιταλική Κυβέρνηση απέστειλε στην Ελλάδα τελεσίγραφο, δια του Ιταλού Πρέσβη στην Αθήνα, ο οποίος και το επέδωσε ιδιόχειρα στον Ιωάννη Μεταξά, στην οικία, στην Κηφισιά.

Απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του Βασιλείου της Ελλάδος (λιμένες, αεροδρόμια κλπ.), για ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του, στη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική.

Μετά την ανάγνωση του κειμένου ο Μεταξάς έστρεψε το βλέμμα του στον Ιταλό Πρέσβη και του απάντησε στα γαλλικά (επίσημη διπλωματική γλώσσα) την ιστορική φράση: «Alors, c’est la guerre» (Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο), εκδηλώνοντας έτσι την αρνητική θέση επί των ιταλικών αιτημάτων.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ANIMATION

Η σελίδα “Μαθαίνουμε κι αλλιώς” δημιούργησε ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό animation για την Εθνική Γιορτή της 28ης Οκτωβρίου με σκοπό να γνωρίσουν οι μαθητές Νηπιαγωγείου και Δημοτικού . Το βίντεο περιλαμβάνει υπότιτλους.

Όλοι οι Έλληνες έγιναν μια γροθιά υπερασπίστηκαν την πατρίδα και απέδειξαν πως μια μικρή χώρα ήξερε να πολεμά και να κερδίζει την ελευθερία της. Η ημέρα της 28ης Οκτωβρίου γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1944 με παρέλαση ενώπιον του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου και κάθε χρόνο με τιμές και μεγαλοπρέπεια. Το σπουδαίο μήνυμα της ηρωικής άρνησης που τελικά μετά από κόπο και θυσίες έφερε την ελευθερία, είναι σίγουρα ένα μήνυμα απόλυτης διδαχής για τους μικρούς μας φίλους.

About Author