“Υπάρχει Άγιος Βασίλης;” Τι να απαντήσετε – Thisisus.gr

“Υπάρχει Άγιος Βασίλης;” Τι να απαντήσετε – Thisisus.gr

Τι να απαντήσω όταν το παιδί μου με ρωτήσει: “Υπάρχει Άγιος Βασίλης;”.

Όταν πλησιάζει η Πρωτοχρονιά χαίρομαι σαν μικρό παιδί… Είναι η γιορτή μου, μια πολλά υποσχόμενη νέα χρονιά είναι στο κατώφλι, παίρνω δώρα, αλλά δεν περιμένω πια τον Άγιο Βασίλη, γιατί… μεγάλωσα!

Δε θα ξεχάσω, όμως, ποτέ όταν ήμουν μικρούλα (δε θυμάμαι πόσο ακριβώς), που στο σχολείο μου, από έναν συμμαθητή μου άκουσα πως δεν υπάρχει ΄Αγιος Βασίλης και σαν να μην έφτανε η πρώτη αυτή μαχαιριά στην καρδούλα μου, ήρθε να την επιδεινώσει η απάντηση της δασκάλας μου πως σαφώς κι ο συμμαθητής μας είχε δίκιο. Γύρισα στο σπίτι πικραμένη, απογοητευμένη, βαθιά λυπημένη. Δεν ξέρω τι με είχε πειράξει τόσο πολύ η αλήθεια ή ο τρόπος με τον οποίο την έμαθα;

Χρόνια αργότερα, όταν έγινα κι εγώ δασκάλα άκουσα πολλές φορές αυτή την ερώτηση «Κυρία, πείτε μας υπάρχει Άγιος Βασίλης;» από τα παιδάκια μου, που τα μάτια τους έλαμπαν. Η δική μου απάντηση δεν ήταν ποτέ αρνητική, αλλά ούτε και θετική. «Τι να σας πω παιδιά μου», τους απαντούσα, «νομίζω πως τον έχω δει μια φορά…».

Υπάρχει Άγιος Βασίλης

Λίγο καιρό μετά σε ένα μάθημα εκπαιδευτικού δράματος στο Εργαστήρι της Ξένιας Καλογεροπούλου η δασκάλα μου με έφερε σε επαφή με ένα υπέροχο βιβλίο με τίτλο «ΝΑΙ, ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ» του κου Βασίλη Παπαθεοδώρου και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ. (είχα την τιμή να τον γνωρίσω μέσω διαδικτύου στη Λέσχη Ανάγνωσης των εκδόσεων ΚΕΔΡΟΣ και έχω να πω πως είναι εξαιρετικός!).

Πρόκειται για μια τρυφερή χριστουγεννιάτικη ιστορία, που αντλεί την έμπνευσή της από ένα πραγματικό γεγονός.  Ήταν το 1897 όταν ένα οχτάχρονο κορίτσι στέλνει γράμμα στην πλέον αξιόπιστη εφημερίδα της Νέας Υόρκης Σαν θέτοντας το ερώτημα, που έχει απασχολήσει όλα τα παιδιά, αν υπάρχει Άγιος Βασίλης! Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Φράνσις Τσερτς, αφού ταλανίζεται για μέρες τι και πώς να της απαντήσει, δημοσιεύει ένα άρθρο, το οποίο φωλιάζει στις καρδιές όλων μας, καθώς εξυμνεί την ξεγνοιασιά, τη δοτικότητα, τον αλτρουισμό, την αγάπη, την αθωότητα των παιδιών, την πίστη στην ύπαρξη του ονείρου, τη γενναιοδωρία!

Ένα υπέροχο βιβλίο, που θα πρότεινα κάθε γονιός να διαβάσει με το παιδί του, ώστε όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε «πόσο ζοφερός θα ήταν ο κόσμος μας αν δεν υπήρχε ο Άγιος Βασίλης». Μιας και το να πιστεύεις στην ύπαρξή του σημαίνει πως πιστεύεις στο ιδανικό, στο όνειρο, στη δύναμη! Ας μην επιτρέψουμε να χαθεί το χαμόγελο των παιδιών, στο άκουσμα της φράσης «Δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης, αλλά οι γονείς αφήνουν τα δώρα κάτω από το δέντρο!» Αφήστε τα παιδιά σας να μεγαλώσουν πιστεύοντας σε κάτι μαγικό, ώστε και τα ίδια να σκορπίσουν τη μαγεία γύρω τους…

Βίκυ Ντόντου

Φιλόλογος-Παιδαγωγός

About Author